Sosyal Medya'da Takip Edin.
İlhan Erkan Kişisel Web Sitesiİlhan Erkan Kişisel Web Sitesiİlhan Erkan Kişisel Web Sitesi
+905322555618
[email protected]
İstanbul/Türkiye
İlhan Erkan Kişisel Web Sitesiİlhan Erkan Kişisel Web Sitesiİlhan Erkan Kişisel Web Sitesi

İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ

İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ

Başarılı işletmeler statik kalmazlar yapılan hatalarla öğrenirler

Tüm sektörlere yönelik markaların ve firmaların, büyüyebilmek ve gelişebilmek için en önemli ve gerçekçi yolun franchising sistemi olduğunu belirtmeliyim.

Burada, markalarını büyütmek ve geliştirmek isteyen yatırımcılar kadar, yeni girişimciler için de bir iş planı hazırlamadan çıkılan yolculukta, bazen şans, biraz sağlam iş becerileri ile, işlerinin iyiye gittiği anlar olsa bile, başarısızlığa uğrama ihtimalleri çok yüksektir.

Peki, iş planı yapmış olmak başarıyı getirecek mi? Kesinlikle hayır. Fakat ciddi bir planlama genellikle, başarı ile başarısızlık arasındaki farkın, daha önceden görülebilmesini sağlayabilir.

Dünyadaki iyi uygulamalar ve edindiğim deneyimler ile şunu açıkça söylemeliyim ki, markanız, sisteminiz veya yeni girişimciler için yaratacağınız iş modeliniz, sizin açınızdan ne kadar doğru olursa olsun, ikinci şahıslara yönelik uyarlanıyor, uygulanabiliyor ve kazandırıyor olmalıdır. Bunun da markaya yatırım yapmak isteyen yatırımcı adaylarına, daha doğrusu franchise adaylarına veya finans yaratacak kaynaklara, doğru bir iş planı ile aktarılıyor ve ifade ediliyor olması gereklidir.

Birçok yeni girişimci için ise, iş planı geliştirmek aslında bir işe başlayıp başlamamaya karar verme sürecindeki ilk adımdır. Bir fikrin kağıt üzerinde başarılı olup olmadığının belirlenmesi, daha işin başında başarı umudu olmayan bir işte zaman ve para harcanmasına engel olmak açısından da çok önemlidir.

Hazırlanacak bir iş planı içeriğinde şu temel konulara dikkat etmek gerekir: İş planı mümkün olduğunca objektif ve mantıklı olmalıdır. Bir iş için başta iyi bir fikir gibi görünen tablo, gelişen düşünce ve analizlerden sonra, piyasa koşullarının yarattığı ağır rekabet, yetersiz finansman gücü, var olmayan bir pazar veya günümüzdeki gibi yüksek enflasyon ile birlikte, değişen koşullar nedeniyle uygulanabilir olmadığı gerçeğini ortaya çıkarabilir.

İş planında, ilk aylardan itibaren sürecek yolculuk için şirketin operasyonuna rehberlik edecek liderler için de ayrı bir plan hazırlanmalıdır.

Bu planda şirketin amaç ve vizyonunun belirlenmesi, yönetim ve sorumlulukların tanımlanması, personel gereksinimlerinin ayrıntılı bir şekilde açıklanması, pazarlama planlarına genel bir bakışın, pazardaki mevcut ve gelecekteki oluşabilecek rekabetin değerlendirilmesi çok önemlidir.

Yatırım yapacak kişilerin veya sizin iş fikrinize, finansman sağlayacak kişiler için, şirketlerinin değerlendirmesinde kullanabilecekleri finansman modelinin temellerini oluşturulmalıdır.

İyi bir iş planı yukarıdaki konuların her birinin içinde değerlendirilmelidir. İş planı, ikna edici olmalı, sizin bu iş fikrinizin sadece rüya değil, yaşanabilir bir gerçeklik olduğu yönünde, inandırıcılığı sağlıyor olması gerekir.

Sermaye gereksinimlerinin, ürünlerinizin veya hizmetlerinizin, pazarlama planlarınızın, kar elde etme potansiyelinin objektif olarak değerlendirmesinden sonra, başarı şansını daha net görebilirsiniz. Tabii ki bu aşamada şayet siz ikna olmazsanız, bir adım geriye çekilerek, iş fikrinizin, planlarınızın bir kez daha gözden geçirilmesini, doğacak olumsuzlukları önlemek adına bir başlangıç olarak değerlendirmelisiniz.

Potansiyel finansman kaynaklarının planlanması, iş planında sizlere doğru adım atmada yardımcı olacaktır. Finansal tablolar nerede olduğunuzu gösterebilir. Mali projeksiyonlar nereye gideceğinizi açıklar. İş planınız ise oraya nasıl gideceğinizi gösterir. Kredi kullanmak, doğal olarak fırsatlara ulaşabilme konusundaki yardımları kadar, büyük risklerde içerir. Bunun bilinmesi dikkate alınması gereklidir.

Nitelikli çalışanlar, yöneticiler, iş planı sayesinde hedeflerin anlaşılmasında daha da önemlisi hedeflere ulaşılmada çok önemli bir değer yaratabilirler. Hazırlanacak iş planı, sizi ileriye taşıyacak en doğru bir çalışma olacaktır. Planınızı hazırlarken, beklemediğiniz sorunları ve zorlukları keşfedebilirsiniz. Belki Pazar düşündüğünüz kadar geniş değildir. Belki rekabet değerlendirildikten sonra, kar marjları maliyetlerinizi karşılayacak yeterlilikte olmayacak, bu da sizin planınızın uygunluğunu bir kez daha değerlendirmeniz için, fırsatları belirlemenize yardımcı olacaktır.

İşinizin temel fikrinin sağlam olduğunu fark edebilirsiniz, ama bu fikrin, gerçekleştirme yöntemini, değiştirme gerekliliklerini gözden geçirmeniz gerekebilir. Belki de operasyonunuz için bir satış noktası kurmak, ürünlerinizi doğrudan müşterilerinize götürmek kadar maliyetli değildir!

Başarılı işletmeler statik kalmazlar yapılan hatalarla öğrenirler, yapılan değişikliklere çok çabuk adapte olurlar. Fırsatları ve zorlukları belirlerler buna göre tepki verirler. 

Bir iş planı hazırlamak fırsatları ve zorlukları riske girmeden görmenizi sağlar. Yeni bir işe başlamadan, hatta bir kuruş para harcamadan fikirlerinizi ve kavramlarınızı gözden geçirmek, en mükemmel bir yol olarak durmaktadır. Hazırlanacak bir iş planını, potansiyel işinizin, yaşayabilir olduğunu keşfetmek ve yapılacak pahalı hataları önlemek için maliyetsiz bir yol olarak görmenizi önerebilirim.

Bir sonraki makalelerimde iş planı üzerinde diğer bileşenler ile ilgili yazılar kaleme almaya çalışacağım.